дитячий одяг оптом і в роздріб
Мова:
Русский  Українська  English 
вказані роздрібні ціни
Блог / Новини
Голосування

Блог / Новини RSS 2.0

Що таке термоодяг? Пух або термо?

            Що таке термоодяг або термо-технологія? Що краще пух або термо? Що таке термо білизна? Яку торгову марку краще придбати? На що звертати увагу при виборі одягу?

 
            На ці питання мені постійно доводиться відповідати своїм покупцям.
            Тому я і вирішила написати цю статтю на своєму сайті, в якій поділюся своїм досвідом і знаннями, як продавець, як мама і як споживач.

Відразу попереджаю, що коротко про термо не розкажеш і літер буде багатоJ

             Я не маю претензій на істину в останній інстанції - це просто чесне оповідання, яке, сподіваюся, допоможе зробити Вам правильний вибір.

 

             Термоодяг або термо-технологія? Почнемо...
             Це не міф, це дійсно існує, хоча обману і міфів на ринку на цю тему багато. Під словом термоодяг (не плутати з термобілизна) мається на увазі, що замість відомих утеплювачів (пух, синтепон, силікон або холлофайбер) використовується матеріал, який називається термоізолятор або термоволокно. Це волокно, зовні схоже на синтепон або силікон (за тактильними відчуттями - більше на силікон), але володіє більш високими термоизолюючими здібностями.

 

            Коли термоодяг тільки з'явився в Україні, термоволокно в світі виробляли всього декілька компаній (так, наприклад, для CHICCO термоволокно виробляла, і зараз виробляє, компанія Thermore). Але часи змінилися і на сьогоднішній день багато фабрик, що виробляють термоволокно, яке, в силу цього стало доступніше за ціною, але все одно залишається більш дорогим утеплювачем, ніж синтепон, холлофайбер або силікон.

 

             Чим краще термоволокно (термоізолятор) як утеплювач?
             При одній і тій же товщині утеплювача, наприклад 12мм, куртку з термоізолятором можна носити навіть в мороз, а куртку з синтепоном - тільки при плюсовій температурі. Відповідно, одяг з Термоволокном виходить тонким, легким, необ'ємним і зручним. За вагою і теплом термоодяг можна порівняти тільки з одягом на високоякісному пусі, але пух в пранні та сушці дуже складний. Крім того, термоволокно володіє якоюсь «чарівною» (я не хімік, і не фізик і не дуже розумію за рахунок чого) властивістю, що дозволяє носити термоодяг в досить великому діапазоні температур. Лише чула, що нібито волокна в середені порожні, тобто наповнені повітрям. А повітря як нам відомо найкращий ізолятор. 

 

             Про температурний діапазон я хочу написати окремо. І все, що я тут викладу, засноване тільки на моєму особистому досвіді. До того, що пишуть на етикетках виробники це має дуже мале відношення.
            Перше, що Ви повинні знати, що товщина наповнювача має велике значення. Для термоволокна буде помітна різниця (в теплі) в міліметрах, а для інших наповнювачів різниця буде відчутною тільки в сантиметрах.
            Ще грає певну роль верхня тканина і підкладка. Так ми підійшли до поняття термо-технологія. Виробники дуже люблять вигадувати для термо-технологій свої власні назви і неодмінно їх патентувати
J. Також виробники до своїх термовиробів завжди пришивають яскраві етикетки, на яких детально зображують весь «пиріг» з матеріалів, малюють, як відбивається дощ і вітер від верхньої тканини, як відбивається тепло від підкладки, і пишуть на утеплювачі thermoinsulator. Хоча принцип у всіх приблизно однаковийJ.
            В якості верхньої тканини зазвичай використовують відносно непромокаючі і непродувальні тканини. Я спеціально написала «відносно», тому що сидіти в калюжі і залишатися сухим все одно не вийде (навіть виробники памперсів цього не гарантіруют
J
). Деякі виробники дуже люблять описувати які вживали тканини, як щось особливе, тільки ними вироблене і найкраще. Хоча, насправді, відносно непромокаючу і непродуваєму можна зробити будь-яку тканину, нанесши на її зворотню поверхню покриття, зовні схоже на дуже тонку клейонку. На сьогоднішній день це можливо на багатьох ткацьких фабриках.
            В якості підкладки використовують різні тканини: як тонкі (наприклад, нейлон), так і товсті (фліс, наприклад).

 

             Отже, про температурний режим ...

            Якщо перед Вами термоодяг, по товщині схожий на добротний демісезонний, з флісовою підкладкою, можна сміливо сказати, що вона підійде не тільки восени, а й для морозної зими (від +10 С до   -20 С). Але на весну цей одяг буде спекотний, вже при весняній температурі +5  Ви зрозумієте, що потрібно її змінити на щось легеньке.
            Якщо перед Вами термоодяг, по товщині схожий на звичайну «демісезонку» -тоненький, на тонкій підкладці, він підійде від +10 С до-10 С максимум. Весною (до + 5С) Ви її носити зможете, але Вам все одно доведеться купити тонкий демісезонний одяг.

 

            Це все з власного досвіду. Чому на осінні + 10С термоодяг гарний, а на весняні +10 не підходить? Не знаю. Можливо, що восени після літнього тепла (без звички) ми мерзнемо, а навесні після зимових холодів нам жарко.
             Більш наочно, про термоодяг, представлений у мене на сайті, можу сказати, що комбінезони L.H.crane підійдуть для температури від +10 С до-10С.

 

            А комбінезони-трансформери і куртки з напівкомбінезонами Little god чудово підійдуть для температури від +10 С до-20С. Але восени напівкомбінезон одягати з курткою не раджу, тому що у напівкомбінезона грудка утеплена Термоволокном і дитині буде жарко. Тобто з комплекту (куртка і напівкомбінезон) восени Ви зможете використовувати як демісезонну річ тільки куртку. Але морозною зимою, одягнувши дитину в такий комплект, Ви можете годинами катати її на ковзанах, не хвилючись, що вона замерзне.

 

            З вище викладеного, можна зробити висновок, що для дітей термоодяг має ряд переваг:
             - легкий, тонкий, тобто необ'ємний, а, отже, зручний для рухів;
             - теплий і підходить як для осені, так і для зими (це економно для швидкозростаючих дітей);
             - простий в догляді (виправ в машині і на ранок він сухий).
             А тепер про недоліки термоодягу. Їх всього два:

 

            Перший недолік - психологічний. У нас є стереотипи, що теплий одяг повинен бути товстим і об'ємним (згадайте, як довго ми психологічно відмовлялися від звичного одягу на овчині на користь пуху). І, як наслідок, при купівлі першого термоодягу Ви будете хвилюватись, чи не замерзне Ваша дитина. Але, в процесі носки термоодягу, переконавшись досвідним шляхом, що дитині тепло, Ви впораєтеся з цим недоліком.
            Другий недолік пов'язаний з популярністю термоодягу, що в свою чергу породжує дуже багато обману, міфів і підробок. З розвінчанням цих міфів я Вам зараз спробую допомогти.

 

             Отже, міфи і реальність ...
            Перше, на що потрібно звернути увагу - це етикетки. Продавці магазинів дуже часто розповідають «казки» про одяг, який термоодягом не є. Такого не буває, щоб виробник використовував в якості наповнювача досить дороге термоволокно і не повідомив світові про це в яскравих малюнках на своїх етикетках (а тільки менеджерам магазинів по секрету
J
)
            Найпоширеніший міф - термоодяг фірми Reima.
            Зайдіть до них на офіційний сайт, подивіться в їх каталоги і на етикетки. Reima ніколи не позиціонувала свій верхній одяг (куртки, комбінезони, штани), як термоодяг.

 

            Це міф, який склали про неї продавці в більшості магазинів. Все, що можна прочитати в офіційних каталогах Reima - це рекламний слоган про те, що їх одяг прекрасно підходить для мінливого скандинавського клімату. Але, на мій погляд, ця фраза нічого не повідомляє нам ні про термоізолятор, ні про температурний режим. Єдине термо, яке пропонує Reima - це термобілизна (про неї нижче).

 

            Я торгувала одягом Reima, моя дитина її носила. Reima в своїх каталогах відводить величезну увагу тканинам, з яких шиє свій одяг. Там дуже докладно описано, які випробування ці тканини проходять (зокрема, у них є якийсь тест Мартиндейла з наждачним папером). На мій погляд, гріш ціна цим тестам. Моя дитина один раз впала на коліна (в напівкомбінезоні Reimatec) і на штанях утворилася така витерта дірка, що відразу виникло бажання подивитися на цей фінський наждачний папірJ).

 

            На мій погляд (мами і споживача), всі ці товсті тканини, нібито мембранні, дуже слабенькі в користуванні. Звичайні тонкі плащові тканини, як правило, носяться краще. І рухатися в тонких тканинах комфортніше, ніж в цих щільних. До речі, якщо у продавців запитати, де написано, що Reima - термо-технологія, то вони звернуть Вашу увагу на приставку tec на етикетці, хоча ця приставка позначає лише колекцію Reimatec (tec - текстиль, мається на увазі, що це колекція з особливо міцних тканин ).
            Reima - гарний, якісний одяг і, до речі, досить теплий для того, який він тонкий, але це не термо!

 

            Я часто чую скарги про те, що діти в одязі Reima casual і Reimatec в морози мерзнуть, але це говорить лише про неуважність і довірливості їх батьків. Можливо, люди розраховували, що якщо одяг дорогий, то він теплий, але ціна гріти не може. Якщо вже так хочеться носити Reima в люті морози, то варто придивитися до їх пухових колекцій Reima Fun.
            Торгова марка Reima нікого c термо не обманює, це продавці в магазинах «порочать» її ім'я. А покупці, сплачуючи порівняно чималі гроші за Reima, хочуть від неї більшого, ніж вона може дати. Дивіться на етикетки, там все чесно написано.

 

            Але відомі випадки, коли про термо розповідають «казки» виробники, намагаючись ввести нас в оману. Виробники підробки малюють етикетки, подібні до тих, що у справжнього термоодягу, але про те, що їх наповнювачем є термоволокно або термоізолятор, пишуть все-таки рідко. Є майстри підробок, які не малюють яскравих етикеток, а соромливо на маленькій бірочці пишуть: термонаповнювач.

 

             На що звернути увагу при покупці термо:
             На етикетки і загальний вигляд одягу.
             Якщо шар утеплювача дуже товстий (товщина вироба разом з верхньої і підкладкової тканиною більше 2см) - це не термоодяг. Термоодяг зазвичай виглядає, як демісезонний. Виробники підробок зазвичай не позбавлені почуття жалості до дітей і щоб дітки все-таки не мерзли в їхньому одязі, роблять її з декількох шарів синтепону.

 

            Ну, і природньо, для підкладу, нічого тепліше флісу в термоодязі бути не може. Я реально бачила «Термокомплект» одного нашого українського виробника на підкладці з овчини (термо по-украінскіJ).

 

            І не потрібно плутати термо-технологію з технологією Gore-tex (дихаючої).
            Що стосується рекомендацій щодо якихось певних торгових марок, я можу рекомендувати купувати (або не купувати) тільки те, що носила я сама або моя дитина. Рекомендувала б купувати: Сhicco, Little god, Sportalm, L.H.crane - це дійсно термоодяг, і він має всі його переваги. Не рекомендувала б Tandarvier, хоча торгую цією маркою. Цей одяг дуже добре зроблен (зовні він справляє чудове враження) і недорого коштує для такої якості, дизайну і фурнітури. Але через дуже щільну тканину і вузькі фасони він сковує рухи, і на мій погляд, для своєї щільності міг би бути теплішим.

 

             Тепер про термобілизну
             Особисто я не впевнена в її існуванні
J
.
             Я купувала термо білизну Helly Hansen. Здійснювала покупку, керуючись правилами покупки невідомих для себе речей:
             - намагалася щось прочитати в інтернеті про термобілизну;
             - купувала в великому мережевому магазині («Спортмастер»), тобто завезення підробки малоймовірне - прямі поставки;
             - відомого виробника Helly Hansen;

 

             - з усіма належними етикетками (що це термо білизна) і описами температурного режиму (виробник обіцяв чи на -30С, чи на - 40С);
             - матеріал дуже вигадливого виду (плетіння, у вигляді сот і видно, що використовується як мінімум дві різні нитки), нібито з вовною;
             - по чималій ціні (вартість рейтузів $ 100).

 

            Однак покупкою була повністю розчарована. По теплу ці рейтузи виявилися не тепліше, ніж одягнені дві пари колготок (одні - тонкі бавовняні і другі - поліамідні, 100den), а по товщині рейтузи були навіть товщі і під облягаючими брюками більш помітні. Рейтузи прилягали до тіла не так щільно як колготи, але мали в силу цього одну перевагу, вони менше відчувалися на тілі і відповідно менше сковували рухи.
            На гірськолижному курорті терморейтузи вели себе не краще
J
, при 0С в них було жарко, а при -15С було холодно. При ціні $100 я розраховувала отримати тонку і теплу річ, але на жаль. Мені було дуже шкода, що ця річ належить до розряду білизни - адже білизна не підлягає обміну і поверненню.

 

            Що стосується інших виробників термо білизни - не пробувала, не знаю. Термо білизною Reima не торгувала, нічого не скажу, але дуже часто стикалася з тим, що продавці за термо білизну видають флисовий одяг Reima. Хочу Вас запевнити, що сама Reima одяг з флісу як термо білизну не позиціонує, а пропонує її одягати під свій верхній одяг.
             Фліс дійсно гарний як утеплення - він теплий і дешевий. Правда, у Reima фліс зовсім не дешевий (такі у них ціни), можливо, саме з цієї причини продавці намагаються видавати фліс за термо білизну
J
.

 

            Ну, ось, здається, і все ...
            А вибір завжди за покупцем.
            Гарних Вам покупок!
 
             Тетяна Сімонова.
 
            P.S. Перепрошую, якщо вийшло довго і заплутано, але мені щиро хотілося Вам допомогти …


Інтернет-магазин дитячого одягу "Максимка" (Київ) - якісний та красивий одяг для дітей